Marketing in tijden van corona – hoe sta jij straks weer top of mind?

Zeg nou zelf: kan je de laatste 5 zaken in de binnenstad noemen waar je koffie hebt gedronken? Of de laatste 5 winkels waar je iets gekocht hebt in de stad?
Out of sight, out of mind – het is een schrikbeeld van menig marketeer maar wel een reële zorg. Want hoe zorg je dat je doelgroep weer aan jou denkt als de maatregelen straks weer versoepeld worden?

We kennen ze allemaal: mooie, slimme, creatieve inhakers op de huidige situatie. Of het nou nieuwe producten zijn of alternatieve verdienmodellen, sommige bedrijven is het gelukt om voordeel te slaan uit deze crisis. Voor de meeste bedrijven blijft het echter aanpoten om hun diensten en producten aan de man te brengen onder de huidige omstandigheden.

Ooit gaan we weer winkelen in de binnensteden en zal een deel van de retail zich terug naar de fysieke wereld verplaatsen. Ook diensten zullen weer ‘live’ plaatsvinden in plaats van via Zoom, Teams, telefoon, of online formulieren.

En op dat moment wil je als marketeer natuurlijk dat jouw merk het eerste is waar nieuwe maar ook oude klanten aan denken. Maar hoe zorg je dat je dan ook echt top of mind bent?

Je kunt natuurlijk in de tussentijd flink adverteren op billboards en online. Push push push. Maar met alleen zichtbaarheid creëren zonder daadwerkelijk een dienst of product aan te kunnen bieden, loop je het risico een roepende in de woestijn te worden. En veel advertentiebudget weg te gooien. 

Ik betwijfel of dit de manier is om top of mind te zijn op het moment dat de corona-maatregelen versoepeld worden.

Maar wat dan wel? Ik heb een paar ideeën op een rij gezet. 

Vijf tips om straks weer top of mind te staan:

 1. Versterk het contact met je huidige klanten
  • Koester de klanten die je nu hebt. Als we straks weer open gaan, worden zij jouw ambassadors. Denk aan een beloningssysteem, of korting voor het aanbrengen van nieuwe klanten zoals Hello Fresh. Zorg dat deze klanten goed op de hoogte blijven van jouw bedrijf en producten.
  • Laat je niet ontmoedigen door hun lage aantal: dat biedt mogelijkheden voor persoonlijker contact. B2B bedrijven kunnen overwegen meer aan relatiemanagement te doen. De tijd die je nu in je bestaande klanten investeert, krijgt je straks terug.
 2. Vraag je klanten om hulp om de toekomst vorm te geven
  • Blijf in gesprek met trouwe klanten met wie fysiek contact nu niet mogelijk is. Hoe zien zij de toekomst? Welke problemen en obstakels voorzien zij komend jaar? Bekijk samen hoe jij ze daar kunt helpen. Welke diensten en producten willen zij straks bij jou afnemen?
 3. Zorg voor zichtbaarheid door hulp en ondersteuning te bieden
  • Deel je kennis en tools, bijvoorbeeld online. De mensen die je daarmee bereikt zijn straks weer potentiële klanten. Denk aan het geven van een webinar, 1-op-1 adviesgesprekken, podcasts, maar ook gratis downloads zoals whitepapers en e-books. Een andere optie is een mooi tips & tricks-document dat je kunt sturen naar klanten of als download kunt aanbieden, of in ruil voor een email-adres naar nieuwe leads kunt sturen (lead-generatie).
 4. Maak gebruik van de stilte voor de storm om te zorgen dat je je zaken op orde hebt, online en offline
  • Offline kan je daarbij denken aan inventaris op orde of CRM opschonen.
  • Online kan je reviews en referenties verzamelen, je content onder de loep nemen (bijvoorbeeld productomschrijvingen bijwerken), of bijvoorbeeld je homepage opfrissen met nieuwe foto’s en teksten.
 5. Kijk vooruit
  • Welke maatregelen treffen jouw bedrijf het hardst? Stel verschillende scenario’s op zodat je voorbereid bent op het voortduren, gedeeltelijk versoepelen en volledig versoepelen van die maatregelen.
  • Zorg dat je in de scenario’s ook aandacht besteedt aan de communicatie met je doelgroep. Houd hen op de hoogte van de wijzigingen die jij doorvoert.

Ik ben heel benieuwd hoe andere marketeers hier naar kijken. Wat doe jij nu al om straks weer top of mind te zijn? Heb jij ook tips om te delen?

English version

Join the conversation

4 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *